Masz szkodniki? zadzwoń teraz!
600 443 462

Popularne standardy bezpieczeństwa żywności - IFS, BRC, TFMS

By zapewnić odpowiednie bezpieczeństwo żywności, opracowuje się standardy o zasięgu międzynarodowym, które mają minimalizować ryzyko nieprawidłowości, zwłaszcza wśród produktów sprzedawanych przez sieci handlowe. Uzyskanie certyfikacji przynosi szereg korzyści, dlatego warto wiedzieć, jakie są podstawowe różnice między systemami i jak wyglądają wymogi przy produkcji żywności. Opowiemy pokrótce o standardach BRC, IFS i TFMS, które mają podobną genezę, mając za zadanie utrzymać jakość żywności na stałym poziomie.

Standard IFS i BRC

IFS – produkcja, obróbka i pakowanie żywności

Standard IFS został opracowany w 2002 roku, jednak z czasem ulegał znacznym zmianom. W Polsce od 1 lipca 2012 roku obowiązuje już 6 wersja IFS (International Food Standard). Odnosi się on przede wszystkim do produkcji, późniejszej obróbki oraz pakowania żywności. Co ważne, jest on zgodny z Europejskim prawem żywnościowym. Obowiązuje w całej Europie Zachodniej poza Wielką Brytanią, w której wymagane jest utrzymanie standardu BRC.

Wdrożenie standardu IFS nie będzie możliwe bez posiadania sprawnie działającego standardu HACCP. Pisaliśmy już wcześniej o tym, czym jest certyfikacja HACCP. Wyróżnia się 3 kategorie IFS – podstawową, wyższą oraz dla wdrożeń wzorcowych.

Standardy przy produkcji żywności IFS mają liczne korzyści, do których należy m.in. spełnienie norm na rynkach globalnych, dające możliwość poszerzenia obszaru swojej działalności. Firma spełniająca jedne standardy, nie musi ponosić dodatkowych kosztów związanych z następnymi audytami. Umacnia także swoją markę na rynku produktów żywnościowych i zmniejsza koszty wśród dostawców czy sprzedawców.

BRC – marki własne i hipermarkety w Wielkiej Brytanii

Standard BRC (British Retail Consortium) dotyczy przede wszystkim firm dostarczających marki własne oraz hipermarketów. Uzyskując dany certyfikat mamy pewność, że wymogi przy produkcji żywności zostały zachowane. By przejść certyfikację BRC należy poddać się specjalistycznym testom i inspekcjom. Warto wiedzieć również o tym, że wśród wymagań BRC pojawia się wdrożenie GHP czyli Dobrej Praktyki Higienicznej, GMP – Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz posiadanie systemu HACCP.

Standard BRC jest uznany przez handel międzynarodowy, a opracowano go właśnie po to, by dbać o bezpieczeństwo żywności oraz spełnienie wymagań operacyjnych działających w miejscu produkcji żywności. Może on dotyczyć również dystrybutorów żywności, producentów opakowań czy przewoźników.

Bezpieczeństwo w żywności zgodne z BRC jest na bieżąco aktualizowane. Obecnie od 30 czerwca 2012 roku obowiązuje już 6 wersja.

TFMS - specjalne wymagania sieci marketów TESCO

Na świecie istnieje także specjalny standard żywności TFMS (Tesco Food Manufacturing Standard), który należy do sieci marketów TESCO. Warto o nim wspomnieć, gdyż dotyczy wszystkich produktów sygnowanych tą marką. W standardzie wyróżniamy trzy statusy dla dostawców, a audyt jest prowadzony przez specjalistów z danej branży. Ten standard żywności jest oparty na wymaganiach BRC, zwierając wiele wytycznych, dzięki którym zakłady nieustannie doskonalą swoje systemy bezpieczeństwa żywności.

Standard TFMS wzmacnia zaufanie konsumentów i handlowców, poprawia bezpieczeństwo produktu i umożliwia dostarczanie produktów do różnych krajów w ramach sieci TESCO.

TFMS w 2012 roku uległo zmianie - aktualnie obowiązuje już 5 wersja standardu.

Zwalczanie szkodników – Bezpieczeństwo w żywności w standardach

Wśród standardów IFS, BRC, TFMS oraz wspomnianego wcześniej HACCP wymagane jest posiadanie programu zwalczania szkodników. Ma to zapobiegać pojawieniu się ich na terenie danego obiektu poprzez zmniejszenie poziomu atrakcyjności miejsca, utrzymanie wymaganej szczelności uniemożliwiającej przedostanie się ich do wewnątrz i eliminację osobników, które pojawiły się w obiekcie.

Bezpieczeństwo w żywności mające związek z ochroną przed szkodnikami jest określane jako programy ochrony przed szkodnikami – IPM, PC oraz inne. Walka z nimi jest również nieodłączną częścią GMP i GHP. Z tego powodu warto podjąć stałą współpracę z firmą DDD, która zajmuje się nie tylko zwalczaniem szkodników w ramach deratyzacji, ale również pomoże opracować odpowiednie raporty i system zabezpieczenia budynku.

Potrzebujesz pomocy we wdrożeniu standardu IFC, BRC lub TFMS? Skontaktuj się z nami!

Więcej informacji na ten temat znajdziesz TUTAJ.