Czym zajmuje się biolog terenowy i kto może nim zostać? Kiedy wezwać specjalistę do zakładu? Poznajcie najważniejsze zadania biologa terenowego oraz wymagania higieniczne systemów produkcji i obrotu żywnością, z którymi wiąże się jego praca.
Biolog terenowy jest osobą, która profesjonalnie zajmuje się ochroną przed szkodnikami, lokalizując na terenie zakładu ewentualne zagrożenia, opracowując metody radzenia sobie z nimi i sprawdzając rzetelność firmy DDD, która wcześniej zajmowała się bezpieczeństwem.
Audyt biologa terenowego jest ściśle określony przez przepisy, które nakazują przeprowadzenie go przynajmniej raz w ciągu roku, a w uzasadnionych przypadkach, np. ze względu na profil prowadzonej działalności nawet cztery w ciągu roku. Jednak poza odgórnymi zaleceniami, należy dodatkowo skorzystać z takiej usługi w razie podejrzenia, że kontrola nad szkodnikami jest niewystarczająca bądź nieprawidłowa. Niektóre przedsiębiorstwa zamawiają wykonanie ekspertyzy również po to, by udoskonalać i podwyższać standardy zabezpieczeń, niezależnie od zaplanowanej, koniecznej kontroli.
Biolog terenowy doradzi odnośnie ochrony przed szkodnikami czy ewentualnymi zagrożeniami. Należy skorzystać z jego usług w nowo otwierającym się zakładzie produkcji żywności, by lepiej wdrożyć zasady systemu HACCP, o których pisaliśmy już wcześniej. Warto jednak przypomnieć, że jednym z jego najważniejszych zadań jest ochrona przed szkodnikami. Zasady HACCP wprowadzone w przedsiębiorstwie wpływają na wzrost zaufania konsumentów w branży spożywczej i gastronomicznej czy ograniczają straty produkcyjne. Biolog terenowy w systemach BRC oraz IFS powinien również zająć się ekspertyzą zakładów podlegających pod wymienione standardy – jego inspekcja jest obowiązkową częścią tego systemu.
Biolog terenowy podczas audytu określa jakie szkodniki występują na terenie obiektu oraz w jego otoczeniu, sprawdza jakość technika DDD, który czuwa nad danym zakładem produkcji żywności. W zakres jego obowiązków może wchodzić także sprawdzenie, jakie drobnoustroje znajdowały się na terenie zakładu, jakie środki zostały podjęte w celu ich eliminacji i czy dezynfekcja została przeprowadzona prawidłowo. Zakres weryfikacji specjalisty może także dotyczyć stanu mikrobiologicznego obszarów produkcji czy wyliczenie potencjalnych zagrożeń surowcowych.
Zwieńczeniem pracy jest ekspertyza biologa terenowego, która ocenia skuteczność działań i w wybranych przypadkach proponuje dodatkowe przedsięwzięcia, szczególnie jeśli system nie funkcjonuje prawidłowo. Specjalista pomaga również doradzać w zakresie dezynfekcji, dezynsekcji oraz deratyzacji. Co ważne, osoba pełniąca te funkcje musi posiadać odpowiednie wykształcenie i doświadczenie, a odpowiednie uprawnienia i certyfikaty uzyskuje stopniowo, biorąc udział w profesjonalnych szkoleniach. Więcej o naszych usługach w tym zakresie przeczytasz TUTAJ.
Nadzór sanitarny nad zakładami produkcji i obrotu żywności określa podstawowe zasady, które muszą zostać spełnione przez każdego właściciela firmy. Wymogi produkcji żywności, jak i obrotu zobowiązują do tego, by pomieszczenia były utrzymywane w czystości, zachowane w dobrym stanie i kondycji technicznej, a wyposażenie, konstrukcja i wystrój eliminowały ryzyko zanieczyszczenia.
W każdym zakładzie musi istnieć odpowiedni system wentylacji mechanicznej i naturalnej, umożliwiający łatwy dostęp do filtrów i innych części wymagających wymiany lub czyszczenia. Dodatkowo konieczna jest odpowiednia liczba ubikacji spłukiwanych wodą, które są podłączone do sprawnego systemu kanalizacyjnego, nie mogą one również bezpośrednio łączyć się z pomieszczeniami, w których odbywa się praca z żywnością. Wymagany jest dostęp do odpowiedniej liczby umywalek, odpowiednio usytuowanych i umożliwiających mycie rąk ciepłą i zimną bieżącą wodą z dodatkiem środków do mycia rąk oraz ich higienicznego suszenia.
Na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywność musi być odpowiednio zabezpieczona przed zanieczyszczeniem. Zgodnie z art. 5 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/20042004 z dnia 29.04.2004, przedsiębiorcy działający w sektorze spożywczym mają obowiązek opracowania oraz wdrożenia procedur opartych na systemie HACCP. Wymagania higieniczne HACCP zostały już przez nas opisane wcześniej, dlatego zachęcamy do przypomnienia sobie tych informacji.
Biolog terenowy, który jak sama nazwa wskazuje, pracuje przede wszystkim w terenie, musi znać najważniejsze procedury, posiadać określone wykształcenie, szkolenia czy certyfikaty. Oferujemy nasze usługi w tym zakresie dedykowane dla przedsiębiorców działających w branży spożywczej czy gastronomicznej na najwyższym poziomie. W razie chęci uzyskania dokładniejszych informacji zachęcamy do kontaktu – 600 443 462.