To osoba, która wraz z wyznaczonym pracownikiem zakładu produkcyjnego dokonuje inspekcji przedsiębiorstwa produkującego lub przetwarzającego żywność. Podczas audytu biolog terenowy określa warunki, które sprzyjają rozmnażaniu szkodników i ocenia pracę zewnętrznej firmy, która zajmuje się w zakładzie monitorowaniem oraz zwalczaniem różnych szkodników. Biolog terenowy definiuje także sposoby zwiększenia skuteczności ochrony przed szkodnikami.
Współpracę z biologiem terenowym powinna nawiązać każda firma, działająca w branży obrotu i przetwórstwa żywności według standardów IFS/BRC, a w szczególności BRC Global Standard FOOD.
BRC Global Standard FOOD (z czerwca 2011 r.) to brytyjski standard, który określa, jakie warunki powinien spełniać producent oraz dostawca żywności, aby produkty były bezpieczne dla ludzi. Każdy zakład, który działa w branży obrotu i przetwórstwa żywności w systemie BRC jest zobowiązany do przeprowadzania audytów. Mają one na celu sprawdzenie zagrożenia wystąpienia szkodników oraz zwalczanie tych istniejących. Powinny być wykonywane 2 razy w roku lub minimalnie raz na rok.
Standard IFS to międzynarodowy certyfikat opracowany dla wszystkich producentów żywności, którzy uczestniczą w jej produkcji, magazynowaniu, dystrybucji i sprzedaży. Standard ten jest gwarancją, że osoby zajmujące się produkcją i obrotem żywności zapewniają produktom odpowiedni poziom bezpieczeństwa higienicznego i sanitarnego.
Współpraca z biologiem terenowym pozwala poprawić warunki działalności firmy oraz eliminację ryzyka związanego z zanieczyszczeniami i insektami.
Zgodnie z przepisami prawnymi biolog terenowy ma za zadanie określenie realnych zagrożeń, z jakimi ma do czynienia przedsiębiorstwo. Inspekcja ma na celu ocenę pracy i sporządzenie szeregu zaleceń związanych z pracą zewnętrznej firmy zajmującej się monitoringiem i likwidacją szkodników.
Każdy audyt kończy się przygotowaniem raportu, specjalnych zaleceń oraz wydaniem odpowiednich poświadczeń. Funkcję biologa terenowego pełnią osoby posiadające niezbędne uprawnienia do świadczenia usług oraz stosowne doświadczenie. Każdy biolog terenowy przeszedł odpowiednie kursy, a świadectwem ich ukończenia są odpowiednie certyfikaty. Biolog terenowy posiada także specjalne pozwolenia, które uprawniają go do wykorzystywania środków ochrony przed szkodnikami.
Możesz nam zaufać. Mamy na uwadze zarówno skuteczność, jak i dobro klientów, więc każdą sprawę traktujemy indywidualnie i z dyskrecją. Naszą najlepszą wizytówką jest wielu zadowolonych klientów!
Gdy pomimo zatrudnienia innej firmy DDD, przedsiębiorstwo lub zakład ma dalej problem z inwazją szkodników. Audyt jest niezbędny także wtedy, gdy klient chce uruchomić działalność, w której wymaga się wprowadzenie BRC, czyli międzynarodowych standardów bezpieczeństwa.
Ceny są ustalane indywidualnie, w zależności od skali problemu, rodzaju zakładu, zakresu powierzonych prac i innych wytycznych. Zapraszamy do kontaktu w celu uzyskania szczegółów.
Każda osoba na tym stanowisku musi posiadać odpowiednie certyfikaty oraz uprawnienia zawodowe do świadczenia usług. Nasz zespół posiada dodatkowo wieloletnie doświadczenie pomagające w szybkim uporaniu się z problemem.
Każdy przeprowadzony audyt wiąże się ze sporządzeniem raportu, w którym ocenia się skuteczność zwalczania szkodników w zakładzie, a także podaje zalecenia, które ulepszą ochronę.