BRC czyli British Retail Consortium jest międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności wywodzącym się z Wielkiej Brytanii, który został opracowany w 1998 roku. Zawiera wytyczne dla firm działających w branży przemysłu spożywczego, szczególnie hipermarketów i przedsiębiorstw dostarczających produkty pod własną marką. Jego celem jest zmniejszenie ryzyka pojawienia się szkodników i szybka reakcja na pojawiające się zagrożenie.
Każdy zakład działający w dziedzinie przetwórstwa i obrotu żywności w systemie BRC jest zobowiązany do przeprowadzenia każdego roku 4 audytów związanych z zagrożeniem pojawienia się szkodników i zwalczaniem obecnych. Warto wiedzieć o tym, że pośród wymagań pojawia się konieczność wdrożenia GHP czyli Dobrej Praktyki Higienicznej, GMP czyli Dobrej Praktyki Produkcyjnej i obowiązkowe jest posiadanie systemu HACCP.
Certyfikat BRC FOOD jest uzyskiwany przez firmę dla całej linii produktów lub dla konkretnego produktu – daje gwarancję, że przeszedł pozytywnie specjalistyczne testy i inspekcje.
Firmy mogą potwierdzić wysoką jakość swoich produktów poprzez uzyskanie certyfikatu BRC Packaging Materials. Norma, jaką należy spełnić, jest skierowana do producentów opakowań bez względu na to, czy są to opakowania zewnętrzne, pośrednie czy bezpośrednie. W kategoriach procesów są ujęte m.in. procesy drukowania, chemiczne, produkcja i przetwórstwo papieru, szkła, plastiku i inne.
BRC dla producentów opakowań i materiałów opakowaniowych został opublikowany w 2001 roku, mając na celu ochronę konsumenta poprzez zapewnienie wspólnej certyfikacji dla firm dostarczających opakowania. W sierpniu 2019 roku opublikowano już 6 wersję standardu.
Standardy pakowania zawierają m.in. wymagania dla producentów opakowań, materiałów przeznaczonych dla żywności i innych wyrobów – są wiodącą normą przyjętą przez firmy na całym świecie. BRC IOP standard pomaga wywiązać się ze zobowiązań prawnych, zwracając uwagę na jakościowe i funkcjonalne aspekty opakowań. Kładzie nacisk na proces produkcji, badanie opakowań i dbałość o higienę.
Certyfikat BRC IOP pomoże zwiększyć bezpieczeństwo i jakość opakowań, do tego jego wymagania są oparte o HACCP. Dzięki wykonaniu audytu przez naszą firmę i uzyskaniu certyfikacji będziesz mógł na bieżąco korygować ewentualne nieprawidłowości i podnieść poziom zaufania klientów.
Jeśli chcesz spełnić wymagania BRC i uzyskać certyfikat, musisz zadbać o to, by przedsiębiorstwo funkcjonowało zgodnie z obowiązującymi standardami. Nasza firma oferuje profesjonalne wykonanie audytu, który zweryfikuje warunki i oceni, czy kryteria są spełnione lub przygotuje listę usprawnień. Audyt BRC pozwoli stworzyć dokumentację, która zawiera m.in.:
Wymagania BRC są na bieżąco aktualizowane, a obecna norma z 1 sierpnia 2018 roku to już 8 wersja systemu. Wykonanie audytu i uzyskanie certyfikatu niesie wiele pozytywnych skutków.
To proces mający na celu uzyskanie dokumentu potwierdzającego, że dana firma spełnia normy BRC. Uzyskanie certyfikatu pozwala przyspieszyć rozwój firmy i dotrzeć do nowych kontrahentów.
Audyt BRC to zakres działań przeprowadzanych przez firmy DDD, które mają na celu przygotowanie firmy do uzyskania certyfikacji w systemie.
Są przeprowadzane przed doświadczonych biologów terenowych, którzy identyfikują wszelkie aktywności szkodników w obiekcie i na bieżąco proponują ulepszenia istniejących rozwiązań.
Firma musi posiadać system HACCP i prawidłową dokumentację systemu – dodatkowo muszą zostać wdrożone zasady GMP, GHP. Wymagane jest posiadanie opisu opakowań produktów, dat ważności, zabezpieczenie ich przed zanieczyszczeniami, a także opracowanie zasad higieny i przeszkolenie personelu z wdrożonych procedur.
BRC IOP odnosi się do certyfikatu BRC Packaging Materials, który został opracowany we współpracy BRC (British Retail Consortium) i IOP (Institute of Packagin).