Mole spożywcze rozprzestrzeniają się szybko, a ich ofiarami stają się nasze zapasy i ulubione przysmaki. Wizyta tych intruzów w kuchni to zawsze zły znak, bo insekty są trudne do wyeliminowania, więc walka z nimi jest bardzo nierówna. Skąd się biorą mole spożywcze i jak się ich pozbyć? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi!
Omacnica spichrzanka czy mklik mączny są potocznie określane jako mole spożywcze lub mole kuchenne, są to szkodniki domowe, który żerują na suchych produktach, takich jak m.in. cukier, kasza, otręby, orzechy, suszone grzyby lub mąka. Chociaż są to zazwyczaj szkodniki występujące w magazynach z żywnością, to owady te występują również w naszych mieszkaniach i domach.
Mole spożywcze przybierają w ciągu swojego życia cztery formy, a każda z nich jest szkodliwa dla zapasów żywności:
Zarówno larwa mola spożywczego, jak każda kolejna forma owada, nie pozostaje bez wpływu na produkty spożywcze i wymaga wytępienia. Jednak jak pozbyć się moli spożywczych i – co najważniejsze – zrobić to skutecznie?
Walka z molami spożywczymi może być wyzwaniem, ponieważ owady te rozmnażają się szybko i potrafią być wyjątkowo odporne na nasze działania. W magazynach z żywnością stosuje dezynsekcję z użyciem środków chemicznych lub ultrafioletu, ale w domowych warunkach nie zawsze jest to możliwe.
Idealnym rozwiązaniem byłoby działanie od podstaw. Gniazdo moli spożywczych oraz ich formy rozwojowe (larwy i poczwarki) można kontrolować za pomocą kilku strategii:
Wyżej wymienione działania mają raczej charakter prewencyjny. Co jeśli zauważysz dorosłe osobniki, jajka lub larwy moli spożywczych? Jak wytępić insekty w takim przypadku?
W domowych warunkach mole spożywcze można zwalczyć za pomocą temperatury – wysokiej lub niskiej.
Wysoka temperatura:
Jednym ze sposobów walki z molami jest wystawienie produktów na działanie wysokiej temperatury, na przykład w piekarniku. Niestety, tego typu obróbka cieplna nie tylko zabija larwy i jajka, ale również może wpłynąć na właściwości artykułów spożywczych, więc nie zawsze jest możliwa.
Dlatego też częściej sięga się po drugą metodę, czyli…
Niska temperatura:
Mole spożywcze są wrażliwe na niskie temperatury. Przechowywanie skażonych produktów w zamrażarce przez minimum kilkadziesiąt godzin (a najlepiej kilka dni) może zabić owady w każdym stadium rozwoju – jaja, larwy i poczwarki. Należy jednak pamiętać, żeby produkty były starannie zapakowane, aby po ich zamrożeniu uniknąć wilgoci.
Samo zniszczenie moli spożywczych to jeszcze nie wszystko – należy później usunąć z nich zanieczyszczenia. Można tego łatwo dokonać za pomocą sita.
Z doświadczenia wiemy, że pozbycie się moli spożywczych może stanowić wyzwanie. Zwłaszcza gdy walczy się z nimi domowymi sposobami. Walka nie jest jednak z góry przegrana, a mieszanka systematyczności, odpowiednich środków zaradczych oraz – w przypadku wystąpienia problemu z molami – niskich temperatur powinna wystarczyć.
Jeżeli jednak sytuacja jest poważniejsza, a problem trudny do pokonania, wtedy skontaktuj się z nami, bo być może do zwalczenia moli spożywczych trzeba będzie użyć cięższej artylerii, czyli bardziej zaawansowanych środków.
Udostępnij na: