Ładowanie...
Blog
Blog

Szkodniki magazynowe zbóż – rodzaje i straty, jakie mogą przynosić

Obrazek

Przechowywanie zbóż wiąże się z wieloma problemami, o których najczęściej nie myślą przeciętni zjadacze chleba. Jednym z nich są szkodniki zbożowe, które zdarzają się sporadycznie nie tylko w naszych kuchennych szafkach, ale mogą także pojawić się w wielkopowierzchniowych magazynach produktów spożywczych i zbożowych. Uniknięcie tego problemu jest oczywiście możliwe, jednak w praktyce okazuje się proste, kiedy wiemy, jakie są przyczyny tego zjawiska oraz jak rozpoznać konkretny rodzaj robaka. Pomoże również świadomość, jakie potencjalne straty wiążą się ze znalezieniem śladów bytowania szkodników zbożowych.

Dlaczego szkodniki zbożowe należy zwalczać?

Przede wszystkim warto się zastanowić, dlaczego w ogóle szkodniki zbóż stanowią problem i jakie straty mogą wiązać się z tą kwestią. Większość gatunków tych szkodników jest doskonale przystosowana do życia w zamkniętych pomieszczeniach. Prowadzą ukryty tryb życia, dlatego też ich obecność najczęściej odkrywana jest dosyć późno. Jakie straty zazwyczaj przynoszą i dlaczego warto je zwalczać?

  • powodują ubytek masy ziarna,
  • pogarszają jego jakość,
  • zanieczyszczają ziarno odchodami, wylinkami i martwymi osobnikami,
  • mogą przenosić bakterie i grzyby,
  • przyczyniają się do zagrzewania, wilgotnienia i pleśnienia ziarna.

Łatwo domyślić się, że brak szybkiej reakcji człowieka na pojawienie się szkodników zbożowych może doprowadzić do uszkodzenia znacznej części magazynowanych zbiorów. Słabe jakościowo, zanieczyszczone, a tym bardziej spleśniałe ziarno nie nadaje się do sprzedaży i konsumpcji.

Szkodniki-magazynowe

Szkodniki ziarna zbóż – wstępne rozpoznanie

Szybkie i skuteczne pozbycie się szkodników jest możliwe dzięki wcześniejszemu znalezieniu oraz trafnemu rozpoznaniu śladów żerowania. Taki proces pozwoli szybciej dopasować odpowiedni preparat i przyspieszy eliminację szkodników. W tym celu należy zaopatrzyć się w lupę i kilka woreczków strunowych. Znalezione larwy, odchody, wylinki lub po prostu dorosłe osobniki najlepiej umieścić w woreczkach, a następnie rozsypać na białym papierze i przyjrzeć się im dokładnie pod lupą, przy dobrym świetle. Jeśli z różnych przyczyn nie można znaleźć śladów szkodników, innym sposobem może być pobranie czystą łopatką próbek ziaren z kilku dowolnych miejsc zbiornika i przejrzenie pod lupą przy świetle. Dobrze, jeśli próbki zostaną pobrane z powierzchni, środka oraz dna zbiornika.

Szkodniki magazynowe zbóż – rodzaje

Rozpoznanie nieproszonego gościa będzie więc miało kluczowe znaczenie dla efektywności działań. Oczywiście najszybciej i najczęściej rozpoznają bezbłędnie konkretnego szkodnika specjaliści. Czasami jednak możemy pokusić się o samodzielne przyporządkowanie widniejącego pod lupą robaka do konkretnego gatunku. Z jakimi szkodnikami może więc zetknąć się każdy, kto zajmuje się magazynowaniem, a także transportowaniem zbóż? Poniżej prezentujemy zestawienie najczęściej spotykanych szkodników.

Szkodniki-magazynowe-zboz

  • Nazwa: Wołek zbożowy
    Wielkość: 2–5 mm długości
    Wygląd: czarny lub jasnobrązowy chrząszcz z głową wydłużoną w ryjek i gryzącym aparatem zębowym
    Opis: najgroźniejszy rodzaj szkodnika zbożowego; może rozwijać się przez cały rok; larwy atakują ziarna pszenicy, owsa, żyta, ryżu, jęczmienia i kukurydzy, a także produkty mączne takie jak pieczywo, makarony, sucharki; żerują wewnątrz ziarna, wygryzając w nim komorę; larwy mają rozmiary 2–3 mm, są beznogie, białe i miękkie.
  • Nazwa: Mklik mączny
    Wielkość: rozpiętość skrzydeł – ok. 25 mm
    Wygląd: przypomina niewielkiego motyla o szarych, wydłużonych skrzydłach i czarnym rysunku; barwa: od brunatno-białej do żółto-szarej
    Opis: gąsienice osiągają długość 15 mm; okres zimowy spędzają w kokonach na ścianach, podporach budynku czy też w opakowaniach, na wiosnę pojawiają się dorosłe osobniki; zanieczyszczają ziarna odchodami i wylinkami; atakują ziarna i produkty pochodzenia roślinnego.
  • Nazwa: Mól ziarniak
    Wielkość: 6–8 mm długości
    Wygląd: motyl o srebrzystoszarych skrzydłach umiejscowionych wzdłuż podłużnego korpusu, pokryty drobnymi włoskami, barwa: brudno-szaro-żółta
    Opis: aktywne w nocy; formują ziarna zbóż w bryłki osiągające nawet 10 cm; gąsienice osiągają długość do 10 mm; atakują głównie żyto, ale także nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby i owoce.
  • Nazwa: Trojszyk ulec
    Wielkość: 3–4 mm długości
    Wygląd: chrząszcz o spłaszczonym, lekko owalnym i wydłużonym korpusie; barwa: rdzawa lub rdzawo-brunatna
    Opis: unikają światła i są wrażliwe na niskie temperatury; najczęściej żerują w górnej warstwie produktów; larwy są wydłużone i mają żółtawy kolor; zanieczyszczone ziarna zmieniają kolor i wydzielają nieprzyjemny zapach.
  • Nazwa: Omacnica spichrzanka
    Wielkość: rozpiętość skrzydeł – ok. 7–18 mm
    Wygląd: charakterystycznie ubarwiony motyl o skrzydłach koloru żółto-szarego u nasady i ceglastego lub ciemnoczerwonego w tylnej części, z poprzecznymi szaro-niebieskimi paskami
    Opis: larwy osiągają długość 12 mm; przestają się rozwijać w temperaturze poniżej 11°C; zaatakowane ziarna są zawilgocone i zanieczyszczone.
  • Nazwa: Pustosz kradnik
    Wielkość: do 3 mm długości
    Wygląd: chrząszcz ze skrzydłami pokrytymi białymi włoskami ułożonymi w poprzeczne paski, wyposażony w długie odnóża i czułki, pozbawiony oczu; barwa: brązowa
    Opis: prowadzi nocny tryb życia, po dotknięciu udaje martwego; larwy osiągają rozmiary ok. 5 mm, są kremowo-żółte i silnie pomarszczone.

Szkodniki-magazynowe-jakie

Szkodniki zbóż – najczęstsze metody zwalczania

Mklik mączny, omacnica spichrzanka czy wołek zbożowy to oczywiście tylko niektóre ze wszystkich rodzajów szkodników zbóż. Pojawiają się jednak w niniejszym poradniku ze względu na statystyczną częstotliwość występowania oraz szkodliwość żerowania. Najczęstsze metody zwalczania szkodników magazynowych, a także zapobiegania ich występowania to te wykorzystujące:

  • świeże powietrze,
  • niską temperaturę,
  • niską wilgotność,
  • środki chemiczne.

W wielu przypadkach metody mechaniczne mogą zawodzić, a zastosowanie odpowiednich preparatów chemicznych może okazać się jedynym rozwiązaniem godnym uwagi. Dezynsekcja magazynów statystycznie jest najskuteczniejsza, kiedy jest przeprowadzana przez fachowców, którzy wiedzą, jak dobrać preparaty do rodzaju szkodników, a także wielkości inwazji. Fumigacja zboża przeprowadzana jest przy użyciu środków chemicznych, które przyjmują postać gazu. Gazowanie zboża w silosach i magazynach, które zostanie przeprowadzone odpowiednio szybko, pozwala zapobiec stratom spowodowanym przez szkodniki żerujące na zbożu. Trafne zdiagnozowanie problemu na czas może uchronić cię przed szkodami na dużą skalę. Dlatego też, jeśli podejrzewasz, że w twoich magazynach pojawiły się robaki zbożowe, nie zwlekaj, skontaktuj się z nami!

Udostępnij na:

Ostatnio na Blogu

Chcesz wiedzieć więcej? Na blogu czekają artykuły i ciekawostki związane z tematyką naszych działań.